Pietų Ispanija: skonių kelionė po saulėtąją Andalūziją

Tipas: Pramoginė

Atstumas: 395 km

Sudėtingumas: 1/4

Pietų Ispanija: skonių kelionė po saulėtąją Andalūziją

Google Maps nuoroda

Tiems, kurie ieško saulės, smėlio, jūros ir šiek tiek prabangos, ši kelionė kemperiu po Pietų Ispaniją yra akivaizdus pasirinkimas. Tačiau Andalūzija yra daugiau nei tik prabangi kelionė. Ispanijos pietų regionas taip pat garsėja savo kulinariniais išskirtinumais, konkuruojantis su gastronomijos superžvaigždėmis, tokiais kaip Baskų šalis ar Katalonija.

Andalūzijai lieka neabejingas kievienas, ji vilioja savo baltų akmenų kaimeliais ir saulės nubučiuotais paplūdimiais, flamenco garsais o kur dar gaivūs apelsinmedžių kvapai ore. Tačiau maisto mėgėjams, mėgstantiems ragauti skanius, išskirtinius, kultūrai atitnkančius patiekalus – Analūzija tampa tikru gastranomijos rojumi.

Šiame Andalūzijos maršrute, kuris apima regiono įdomiausius ir labiausiai viliojančius kulinarijos taškus, turėsite galimybę mėgautis skoniais, kurie bus tokie pat nepamirštami kaip ir vieta, kurioje jais mėgausitės.

 

 

1 Malagos atradimas

 

Pietvakarių Ispanijos kulinarinio nuotykio pradžia – miestas, kurio pulsas griežtai sinchronizuotas su gastronomijos ritmu. Malaga – kadaise kiek prigesusi, dabar transformuojasi į tikrą gurmanų rojų, kuriame visur  it grybai dygsta gastrobarai ir šiuolaikinės kavinės.

Su pilimis ant kalvų ir šiuolaikiniu menu, Picasso gimtinė yra kupina gyvybės. Malaga, tai dinamiškas miestas, kuriame galėsite mėgautis gardžiomis jūros gėrybėmis, o saulei nusileidus – nenurimstančiu barų šėlsmu.

Pasikraukite energijos su „boquerones fritos“ – keptais ančiuviais. Andalūzijoje jie labai populiarūs, kad šiuo žodžiu dabar vadinami net patys vietiniai! Prieš mėgaudamiesi pietumis „Atarazanas” turguje, nepamirškite aplankyti katedros.

Užsukite į „ultramarino“ ir pasipildykite kuprinę iberiniu „jamón“ kumpių bei sūrių, kuriais galėsite pasivaišinti stovyklavietėje. Pasigrožėkite saulėlydžiu vienoje iš daugybės stogo terasų.

Vakarienei būtinai paragaukite ypatingų patiekalų – česnakinės sriubos „ajoblanco“, o po jos – kavos su „tarta Malagueña“ tortu. Jei vakarieniauti norite prie pat paplūdimio, rinkitės „espetos“ – ant atviros ugnies ant iešmų kepamą žuvį.

2 Marbella – hedonistų svajonė ir skonio receptorių fiesta

Pasisotinę ir kupini energijos, nerkite link kitos Pietų Ispanijos kelionės stotelės: akinančios, drąsios ir spindinčios Kosta del Sol karalienės – Marbellos.

Tik neapsigaukite – miestas siūlo daugiau nei tik prašmatnius klubus, superautomobilius ir privatų jachtų klubą. Visos šis spindesys slepia ir kulinarinį lobyną. Vietiniai produktai šefų virtuozų rankose virsta burnoje tirpstančiais šedevrais, todėl Marbeloje skaniai pavalgyti – tarsi neišvengiamas malonumas.

Pirmasis pasirinkimas turėtų būti „gambas al pil pil“: krevetės keptos su česnaku ir čili pipirais, patiekiamos su tiek duonos, kad galėtumėte pamaitinti visą kaimą. Dėmesio, jei vėliau ketinate apsivilkti aptemptus drabužius, geriau pasirinkite rinkitės lengvesnį ir gaivesnį patiekalą „ensalada Malagueña“.

Pasisotinę, leiskitės į prabangos ir spindesio kupiną Puerto Banús tyrinėjimų arba išvykite į aplinkinius vynuogynus vyno turizmo nuotykio.

Saulei nusileidus, pasinerkite į tikrą ispanišką vakarojimo ritualą – „tapeo“.Lankykite skirtingus barus, ragaukite gardžias tapas ir vietinius gėrimus. Juk būtent taip laisvalaikį leidžia patys marbeliniečiai, o jie, ko gero, geriausiai žino, kaip linksmintis stilingai.

 

3 Ronda – gastronomiškas rojaus perlas tarp baltųjų Andalūzijos uolų

 

Keliaujame link gastronominių Rondos stebuklų!

Įspūdingas, ant 150 metrų aukščio tarpeklio tarsi kabantis vienas garsiausių Andalūzijos „pueblos blancos“ – baltųjų miestelių – Ronda. Ši balto akmens architektūra garsėjanti vietovė bus nuostabi stotelė jūsų kelionėje Pietvakarių Ispanija.

Rondoje ne tik pasisotinsite kultūra, aplankydami Plaza de Toros – didingąją bulių kautynių areną. Čia atrasite tikrą gastronominį rojų – nuo tradicinių tapas iki argentinietiškų kepsnių. Be to, Serranía de Ronda gamina skanius raudonuosius vynus, kurie tik laukia, kol bus paragauti.

 

Mėgaukitės žygiu žemyn į tarpeklį ir atgal. Apdovanokite save „Ronda Sweet Bakery“, kuri taip pat vykdo kepimo dirbtuves. Pasistiprinkite „Ronda Sweet Bakery“ – kepyklėlėje, kurioje taip pat rengiamos kepimo pamokos. Pasigrožėkite kvapą gniaužiančiais vaizdais nuo El Balcon del Coño arba sužinokite apie Rondos maištingų gyventojų ir nusikaltėlių istoriją Bandito muziejuje.

Jei kruvinos istorijos jūsų negąsdina, pasilepinkite popiečio arbata Viktorijos viešbutyje, kurio sodai įkvėpė vokiečių poetą Rilkę. Prieš išvykdami nepamirškite paragauti „serranitos“ sumuštinių ir pasirūpinti „yemas de Ronda“ – saldžių trynio saldainių – atsargomis.

4 Kadisas – Europos senbuvio kulinarinis žavesys

Cádiz apsuptas kalnų, pušynų, beribio dangaus ir nesibaigiančių paplūdimių atrodo labiau nutolęs, egzotiškesnis ir laukingesnis nei kiti Andalūzijos miestai. Su savo arabiškais fortais, rūmais ir griūvančiomis jūros sienomis, ant kurių atsimuša Atlanto bangos, jis, be jokios abejonės, romantiškas. Beje, tai ir tikras rojaus kampelis gurmanams.

Kadisas yra seniausia nuolat apgyvendinta gyvenvietė Europoje. Pasivaikščiokite po senamiestį ir atraskite paslėptus istorijos kampelius. Pasigrožėkite auksiniu katedros kupolu.

Pasisotinkite „tortillitas de camarones“ – traškiomis krevečių fritatėlėmis. O jei norite ko nors solidesnio, kas suteiktų energijos jūsų kelionei po Pietvakarių Ispaniją, išbandykite „pollo a la canilla“ – vištieną, marinuotą cherese vyne. Juk Cádiz yra svarbus Sherry trikampio taškas.

Pasivaikščiokite pajūriu, o sutemus pasukite į neoninėmis šviesomis pasipuošusią, servetėlėmis apmėtytą „freideria“, kur jūsų lauks kalnai gardžios sūdytos žuvies. Prieš eidami miegoti, pasinerkite į flamenko ritmą vietinėje „peña“ – flamenko klube.

 

5 Jerez de la Frontera – Sherry sostinė, kur flamenkas susipina su žirgų šokiu

 

Jerez – tapas, flamenko, cheresas ir, žinoma, žirgai. Šiame mieste dresuojami ir auginami vieni geriausių žirgų pasaulyje. Taigi, jei svajojote apie žirgų baletą, Jereze jūsų laukia išsipildymas.

Beje, čia atrasite ir išskirtinių gastronominių malonumų. Jereze, garsėjančiame kaip šerio gimtine, galite pasimėgauti geriausiais Andalūzijos virtuvės patiekalais. Tad pasidomėkite šiuo dažnai nepelnytai pamirštamu gėrimu ir keliaukite toliau pagal šį Andalūzijos maršrutą.

Viešnagė Jereze neabejotinai bus kupina degustacijų (tik nepamirškite – vairo ir taurelės derinys ne pats geriausias!). O geriausia pradėti nuo tradicinio „tabanco“ – vyno ir tapas baro, iš kurių garsiausias yra „Tabanco el Pasaje“.

Šalia taurės šerio mėgaukitės tradiciniu troškiniu, mėsos kukuliukais, tortilijomis ir moliuskais. Pasivaikščiokite gatvėmis, apsodintomis palmėmis ir apelsinmedžiais, grožėkitės švelniai rausvais pastatais ir barokinėmis bažnyčiomis. Atsipūskite didingoje Plaza del Arenal aikštėje.

Jei teisingai suplanuosite kelionę Pietvakarių Ispanija, galite patekti į Feria de Caballo – šimtmečių senumo šventę, kurios centre – garsūs Jerezo žirgai.

 

6 Sevilija– kulinarinės kelionės Pietvakarių Ispanija finalas, skęstantis apelsinų žiedų kvapu

 

Sevilija – su rūmais, bažnyčiomis, flamenko klubais ir 14 000 apelsinmedžių – iškart apžavi. Intensyvi ir ugninga, ji yra ideali kulinarinės kelionės po Pietvakarių Ispaniją pabaiga.

Sevilijoje viskas daroma iš širdies. Toji aistra, trykštanti flamenko dainose ir šokiuose, lygiai taip pat pulsuoja ir garsių restoranų virtuvėse. Taigi, pasinerkite į paskutinį šio maršruto gurmanišką rojų – maurų sostinę, kuri tiesiog… leidžia norėti dar.

Pirmiausia nuvykite į didingą katedrą. Taip pat nepamirškite „Metropol Parasol“ arba Alkazaro rūmų. Pasislėpkite nuo saulės Palacio de las Dueñas rūmuose arba apsvarstykite apsilankymą Trianos turguje vykstančiose maisto gaminimo pamokose.

Pietums rinkitės „carrillada de cerdo“ – troškintos kiaulienos skruostėlės – arba „serranito de Lomo“ – Sevilijos firminį sumuštinį. Pasigrožėkite nuostabiais vaizdais, užlipę į Giralda bokštą.

Saulei leidžiantis, pasilepinkite barų maratonu La Macarena kvartalo Calle Feria gatvėje ir būtinai paragaukite „solomillo al whiskey“ – kiaulienos išpjautos su viskiu padaže. Kaip ten viskis atsidūrė Ispanijoje? Mes tiksliai nežinome, bet patiekalas išties skanus.

Scroll to Top